Anke Huyben ontwerpt een nieuw sieraad voor LuLu en haar moeder Sofie.

Gris Gris, sieraden met een betekenis
Een driedelige serie over het ontstaan van een nieuwe generatie sieraden, gebaseerd op en geïnspireerd door de culturele diversiteit van Rotterdam.

(vlnr) Sieraden door Anke Huyben, Kirsten Spuijbroek en Machteld van Joolingen.

Drie Rotterdamse sieraadontwerpsters, Anke Huyben, Machteld van Joolingen en Kirsten Spuijbroek, gaan in hun stad op zoek naar nieuwe inspiratiebronnen. Anke gaat op bezoek bij Lulu en haar moeder Sofie, van Chinese afkomst; Kirsten brengt een bezoek aan Nimo, van Somalische afkomst; Machteld ontmoet Jacqueline, geboren in Suriname. Deze vrouwen openen hun deur voor de ontwerpers omdat ze het heel belangrijk vinden te onthullen en te delen wat voor hen zo dierbaar is maar wat vaak in laatjes, kistjes of zakjes verborgen blijft, afgedaan als ‘folklore en niet meer van deze tijd’.

Kirsten Spuijbroek ontwerpt een sieraad voor Nimo.

Het gaat om sieraden met een diepgewortelde traditie, die sociale, culturele, religieuze, maatschappelijke, economische ontwikkelingen en verhoudingen weerspiegelen. Sieraden waarmee ze zich mooi maken, zich beschermd voelen, waar ze kracht aan ontlenen, waar aan ze herinneringen bewaren en die ze troost geven. En wie kent dit niet?

De ontwerpers reizen met de vrouwen mee naar hun verleden, naar de herkomst van het sieraad en horen hun persoonlijke verhaal.

Machteld van Joolingen ontwerpt een sieraad voor Jacqueline.

Na hun bezoek trekken de ontwerpers zich terug op hun ateliers. Wat er dan ontstaat is een verrassend, confronterend en emotioneel proces dat laat zien wat er gebeurt als je durft te delen met elkaar, als je open staat voor elkaars culturen, voor de invloed en verandering door migratie.

Een spannend moment breekt aan. De ontwerpers openen nu hun deur, voor de vrouw door wie ze zich hebben laten inspireren. Hun reacties zijn ontroerend, niet alleen omdat ze hun verhalen in de sieraden herkennen maar vooral omdat die nu gehoord worden en voortleven in bijzondere sieraden van artistiek en hoogwaardige kwaliteit.  

Uitzendingen : OPENRotterdam, 10, 17 en 24 november 2016