Portret Abdullah Al Masabe | Regie: Afra Jonker | Regie en camera: Nicole Batteké | Inleiding: Huub van der Lubbe.

Dit portret is gemaakt voor de serie ‘Dit had ook mij kunnen overkomen’ (2015/2016). Een project van een reeks korte filmportretten van vluchtelingen gemaakt door telkens een andere filmmaker.

Abdullah, 21 jaar, is afkomstig uit Jemen. Hij is drie jaar in Nederland en wacht op de uitslag van zijn asielaanvraag. Als je Abdullah op straat ziet lopen is je eerste indruk: een hippe computernerd op weg naar de universiteit. Dat was ook zo in Zuid Jemen waar hij rechten studeerde en tegelijk voor programmeur. Hij nam deel aan studentenprotesten en belandde twee keer in de gevangenis. Hij vluchtte in z’n eentje naar Nederland, maar zijn asielaanvraag werd afgewezen omdat volgens de IND Zuid Jemen veilig is. Nu heeft hij opnieuw een aanvraag ingediend. Hij wacht al drie jaar,  gevangen in het niets, op de beslissing of hij hier mag blijven. Abdullah is dol op computers, maar in Nederland mag hij niet studeren. Hij maakte zelf de animaties in deze aflevering.

Motivatie voor het maken van dit portret
De stroom informatie die dagelijks op ons af komt over azielzoekers is oneindig  groot. Maar we realiseerden ons dat we in onze eigen stad nauwelijks een azielzoeker tegenkomen. Wie zijn ze? De behoefte om daadwerkelijk in contact te komen motiveerde ons om mee te werken aan dit zinvolle project. Wij hebben Abdullah uit Jemen ontmoet, een inspirerende, open en intelligente  jongen die een verblijfsvergunning verdient en onze samenleving verrijkt.