documentaire van 46 minuten over het Bijlmer Parktheater in Amsterdam Zuidoost

Regie: Frank Zichem
Script:  Afra Jonker en Frank Zichem
naar een idee van Afra Jonker
Productiehuis: Boa Producties

Still uit de documentaire ‘Spiegel van De Bijlmer’

Selectie Nederlands Filmfestival 2022
Tijdens het Nederlands Filmfestival 2022 is Spiegel van De Bijlmer in première gegaan. ‘Spiegel van De Bijlmer’ brengt het ontstaan en het succes van het Bijlmer Parktheater in beeld. Een succes dat niet vanzelfsprekend was, maar werd afgedwongen door buurtbewoners en theaterpioneer Ernestine Comvalius. Als directeur zorgt zij inmiddels al tien jaar voor een programmering van hoge kwaliteit en heeft zij een theaterplek gecreëerd waar iedereen uit De Bijlmer zich thuis kan voelen. En jezelf thuisvoelen in Nederland is niet iedereen gegeven: wie geen westerse roots heeft doet in Nederland niet vanzelfsprekend mee. En dat doet geen goed voor je zelfbeeld en eigenwaarde. De documentaire volgt Ernestine Comvalius in haar strijd voor gelijkheid en de rol die het Bijlmer Parktheater daarin speelt.

(vlnr) foto 1: crew pauzeert even, foto 2: Ernestine wordt live geïnterviewd voor het Radio 1 Journaal, foto 3: Frank en Frank monteren

In de documentaire is te zien hoe het Bijlmer Parktheater in Amsterdam Zuidoost jonge makers met een migratieachtergrond een podium geeft in de overwegend witte theaterwereld. Dit gebeurt onder andere in een coproductie met het ervaren theatergezelschap Orkater en in de voorstelling De Gliphoeve, waarin de schokkende ervaringen van pas in Nederland gearriveerde Surinamers centraal staan. Dit leidt tot ontroering bij Ernestine. Ontroering is er ook bij veel Bijlmerbewoners. Zij kunnen bijna niet geloven dat het Bijlmer Parktheater en alles wat daarbinnen speelt echt voor hun is.

(vlnr) foto 1 Frank interviewt Ernestine in de Rabozaal/ITA, foto 2 Nicole en Loes filmen het voorbereiden van de voorstelling Granm’ma.

Voor het bekijken van de documentaire is op verzoek een link met wachtwoord voor een afgesproken periode beschikbaar.